środa, 24 lipca 2013

Malinowe niebo na biszkopcie

Uzupełniam braki przepisowe z tych dwóch miesięcy nieobecności :-D

Dziś podam Wam szybciuki przepis na najprostszy torcik z kremem malinowym. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a naprawdę smakuje pysznie :-D

BISZKOPT*

5 jaj
5 łyżek mąki ziemniaczanej
5 łyżek mąki pszennej
10 łyżek cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jest to porcja na dużą okrągłą blachę, po przecięciu wychodzą dwa krążki więc można zrobić z trzech jaj żeby ciasto wyrosło niższe. Biszkopt jest słodki więc spokojnie można zmniejszyć ilość cukru jeżeli ktoś nie przepada za bardzo słodkimi ciastami.

Ubić białka na sztywną pianę. Wsypać cukier i ucierać mikserem do momentu, gdy białka nabiorą gładkiego połysku. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do piany. Wymieszać krótko na delikatnych obrotach miksera. Piec do złotego koloru sprawdzając wykałaczką czy się dopiekło.

Po wystygnięciu biszkopt nasączamy sokiem z jednej cytryny wymieszanym z wodą w stosunku 1:1.

KREM

2 serki mascarpone, czyli w sumie 0,5 kg
1 mały serek Danio
0,5 kg malin
2 średnio czubate łyżki cukru pudru
pół łyżki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody

Maliny wyłożyć na drobne sito i przetrzeć żeby powstał mus. Mikserem połączyć mascarpone, Danio, mus malinowy, cukier puder. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Wyłożyć krem na wcześniej nasączony biszkopt.

Do kremu można dodać kilka nie przetartych malin zaraz po dodaniu żelatyny zanim krem stężeje. Należy szybko wmieszać maliny łyżką, ponieważ widełki miksera je rozgniotą.

PS. Hmmm. W tym momencie pomyślałam sobie , że mnożna spróbować jedną widełką wymieszać, wtedy może nie będą tak rozgniecione :-D.

POLEWA

1 gorzka czekolada
śmietana kremówka

Wlać do połowy garnka wodę i zagotować. " Zawiesić" na garnuszku głęboki talerz,a w nim połamaną na kawałki czekoladę. Poczekać, aż się rozpuści czasem mieszając. Zmniejszyć ogień i dodać około 2 łyżki śmietanki, wymieszać trzepaczką. Zdjąć z ognia i dodawać śmietankę cały czas mieszając. Początkowo będzie troszkę grudek, ale po chwili składniki ładnie połączą się ze sobą.
Dodajemy tyle śmietanki aby czekolada pozostała troszkę gęstsza jeżeli chcemy zrobić wzorki na torcie. Powinna lać się z łyżki strumykiem Jeżeli jednak chcemy mieć polewę na całym cieście wtedy czekolada musi być troszkę rzadsza, aby  ładnie rozlała się na torcie.Torcik ożna ozdobić malinkami i posypać pokruszonymi bezami.

Cisto włożyć na przynajmniej dwie godziny do lodówki.

Zdjęcia będą, ale następnym razem jak upiekę to ciasto, bo ostatnio został za szybko zjedzone i nie zdążyłam ani kawałka cyknąć.



*Receptura na biszkopt zaczerpnięta z: http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-do-tortu-i-nie-tylko

2 komentarze:

  1. Zgłodniałam od samego czytania :) Jak już kiedyś będę mogła jeść mleko to na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie bo jest to ciasto cudownie pachnące latem :-D

      Usuń