Według nas, najsmaczniejsze jest z czereśniami i malinami :-D
CIASTO
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
0,5 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
KRUSZONKA
pół kostki masła
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
Produkty na ciasto dodawać w kolejności do naczynia mieszając mikserem za każdym razem. Ciasto wylać na blachę i ułożyć na nim wybrane i umyte owoce.
Pól kostki zimnego masła rozetrzeć mikserem niezbyt długo, dodać cukier z mąką i miksować energicznie do uzyskania grudek, a następnie posypać nią owoce. Kruszonki nie należy zbyt długo miksować, bo gdy masło rozmięknie kruszonka będzie się zbytnio lepić i trudno będzie ją rozsypać.
Piec do mocnego zarumienienia od 30 do 45 minut w zależności od ustawień piekarnika.
Ciasto po upieczeniu i lekkim wystudzeniu polecam posypać cukrem pudrem, choć my tego nie robimy, bo Tat nie lubi :-/
Smacznego
Pycha ciasto, z chęcią wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńJak już będzie zrobione i zjedzone :-D to napisz proszę jak smakowało i jakie owoce wybrałaś.
Usuń