wtorek, 23 lipca 2013

Ciasto na maślance

Idealne letnie ciasto z owocami, bez ubijania piany, banalne w przygotowaniu. Pasuje do truskawek, malin, jagód, czereśni, borówek, gruszek, jabłek, moreli, brzoskwiń ... do wszystkich sezonowych owoców po prostu idealne :-D

Według nas, najsmaczniejsze jest z czereśniami i malinami :-D

CIASTO

2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
0,5 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

KRUSZONKA

pół kostki masła
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki

Produkty na ciasto dodawać w kolejności do naczynia mieszając mikserem za każdym razem. Ciasto wylać na blachę i ułożyć na nim wybrane i umyte owoce.
Pól kostki zimnego masła rozetrzeć mikserem niezbyt długo, dodać cukier z mąką i miksować energicznie do uzyskania grudek, a następnie posypać nią owoce. Kruszonki nie należy zbyt długo miksować, bo gdy masło rozmięknie kruszonka będzie się zbytnio lepić i trudno będzie ją rozsypać.
Piec do mocnego zarumienienia od 30 do 45 minut w zależności od ustawień piekarnika.




Ciasto po upieczeniu i lekkim wystudzeniu polecam posypać cukrem pudrem, choć my tego nie robimy, bo Tat nie lubi :-/


Smacznego







2 komentarze:

  1. Pycha ciasto, z chęcią wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już będzie zrobione i zjedzone :-D to napisz proszę jak smakowało i jakie owoce wybrałaś.

      Usuń